- -3%
Desi in zilele noastre cuisoarele reprezinta o mirodenie savuroasa utilizata in delicatesele culinare de pe intreg mapamondul, in antichitate, mirodeniile isi aveau originea pe doar cateva insule din arhipelagul indonezian.
Odata cu trecerea secolelor, acestea au ajuns sa aiba un impact inestimabil printre nobilii europei de vest, reprezentand un simbol al aristrocratiei si al abundentei.
Prima mentiune despre cuisoare se gaseste fn literatura chineza, in jurul secolului al Ill-lea Hr, atunci cand condimentul numit hi-sho-hiang (,limba pasarii’) era folosit de catre ofiterii curtii care, inainte de a se prezenta in fata suveranului lor, aveau obligatia sa mestece cuisoare.
Cuisoarele au fost folosite mai mult in medicamente decat in prepararea alimentelor. Erau apreciate pentru capacitatile sale de a trata o gama larga de afectiuni, de la probleme intestinale, diaree si varsaturi, pana la dureri dentare si abcese.
In medicina traditionala ayurvedica erau consumate datorita capacitatii lor uimitoare de a trata raceala, astmul, indigestia, varsaturile, durerile dentare, laringita, tensiunea arteriala scazuta si impotenta.
In Europa Evului Mediu, datorita comertului anevoios, conditionat de distante greu accesibile, mirodeniile erau intr-atat de costisitoare incat devenisera un bun de lux pe care doar cei din inalta societate si le permiteau.
Pe masura ce secolele XI si XII au progresat, popularitatea condimentelor asiatice a crescut, stimulata de cei care s-au intors din Cruciade fermecati de bucataria bogata a Constantinopolului.
Insusi Cristofor Columb a parasit Lumea Veche in cautarea Insulelor Mirodeniilor, sursa aromatului condiment, cand a dat peste Indiile de Vest, iar Ferdinand Magellan s-a fntors din expeditiile sale cu tone de cuisoare, acoperindu-si astfel intru-totul costurile voiajului.
In zilele noastre, arborele de cuisoare vesnic verde este raspandit in climatele tropicale din intreaga lume, unde este cultivat nu doar pentru aroma mugurilor florali, ci si pentru beneficiile pe care acestia le au asupra sanatatii.
Recoltarea cuisoarelor se realizeaza cu o grija deosebita si cu rabdare, atunci cand mugurii florilor sunt maturi, dar nu au avut timp sa se deschida inca.
Dupa cules, recoltatorii separa mugurii de tulpina si ii lasa sa se usuce timp de cateva zile la soare, dupa care sunt supusi procesului de distilare la abur, intr-un mediu controlat.
Miraculosii mugurii produc pana la 20% ulei volatil, a carui fitoelement principal este eugenolul, responsabil pentru mirosul si aroma caracteristica, dar si bioflavonoizi si vitamine.
Review-uri (0)