Ingrijire par: Ce trebuie sa stii

Adopta o rutina de ingrijire adecvata

Este important sa iti cunosti tipul de par si sa optezi pentru utilizarea unor produse de ingrijire adecvate. Se recomanda ca tipul de par gras sa fie spalat in fiecare zi, in timp ce parul uscat necesita o spalare cu o frecventa mai redusa. 

Daca nu cunosti ce tip de par ai, discuta cu un dermatolog sau cere recomandari personalului avizat din farmacii. 

Sampon

Alege samponul in functie de particularitatile parului si scalpului tau. De exemplu, daca te confrunti cu prezenta matretii, alege un sampon antimatreata, daca ai parul uscat, cauta un sampon cu o formula imbogatita cu ingrediente care sa il hraneasca, iar daca ai parul gras, opteaza pentru sampon specific pentru acest tip de par.

Balsam

Acesta ii ofera stralucire parului, il catifeleaza si il face mai usor de aranjat. Poti opta pentru un balsam separat sau, in functie de preferinta si necesitate, exista posibilitatea de a achizitiona o formula 2 in 1, sampon cu balsam. 

De regula, balsamul necesita sa fie aplicat pe par timp de doua sau trei minute, pentru a actiona. Citeste si urmeaza instructiunile de pe ambalaj.

Acorda atentie alimentatiei

Dieta sanatoasa si echilibrata contribuie la sanatatea parului. Iata ce alimente pot fi utile in acest sens [1]:
  • proteine: carne slaba, carne de pui, peste, fasole, oua, lactate cu numar redus de grasimi. Atunci cand dieta este saraca in proteine, firul de par are tendinta de a deveni subtire, sa se rupa, sa isi piarda intensitatea nuantei si sa cada;
  • alimente bogate in zinc: nucifere, precum nuci romanesti, nuci braziliene, nuci pecan, caju, migdale. Deficienta de zinc poate duce la ruperea parului;
  • surse bogate in vitamine: fructe, legume, verdeturi. In cazul in care medicul considera ca suferi de o deficienta, iti poate recomanda suplimente alimentare pliate pe necesitatile organismului tau;
  • surse de acizi grasi Omega-3: somon, sardine, herring, seminte de in, iaurt, cereale, branza cottage. Acizii grasi Omega-3 pot stimula foliculii de par si glandele sebacee, imbunatatind sanatatea scalpului.

Recomandari pentru un par sanatos

Iata ce obiceiuri sunt benefice si de care este important sa tii cont pentru ingrijirea corespunzatoare a parului:

Spalarea

Evita sa utilizezi apa prea fierbinte sau prea rece atunci cand iti speli parul, intrucat devine fragil si expus caderii. Evita sa iti sa iti speli parul de mai multe ori pe zi, deoarece acest lucru il predispune la uscare si degradare. 

Foloseste o cantitate suficienta de sampon si balsam, incat sa iti acopere parul in intregime atunci cand il speli.

Styling-ul

Evita sa folosesti prea des sau o perioada indelungata procedee de styling ce implica temperaturi ridicate (placa, ondulator, bigudiuri electrice), deoarece pot afecta structura parului. Evita sa il tii prins foarte strans sau in multe cozi, deoarece este predispus la smulgere.

Incearca sa nu il vopsesti des sau in nuante extreme; opteaza pentru produse de colorare blande cu parul. Tunde regulat varfurile - acest obicei ajuta parul sa isi mentina frumusetea si sa creasca puternic.

Uscarea

Atunci cand utilizezi uscatorul de par, nu il tine foarte aproape de el si opteaza pentru o treapta moderata a temperaturii; se recomanda uscarea naturala a parului, ori de cate ori este posibil acest lucru;

Atunci cand este ud, parul devine vulnerabil si se poate rupe cu usurinta, astfel ca este deosebit de important ca intai sa fie uscat bine inainte sa il piepteni sau sa il perii. Evita sa faci acest lucru cand este ud sau cand nu este uscat complet. 

Masajul scalpului

Poti stimula circulatia sangelui in scalp cu ajutorul masajului. Aceasta practica este benefica si poate intari sanatatea scalpului. De asemenea, se poate accelera circulatia si la nivelul foliculilor de par. 

Potrivit unui studiu din 2016, masajul scalpului timp de patru minute in fiecare zi poate duce la intarirea structurii firelor de par si la o rezistenta sporita in timp. Poti face masajul atunci cand parul este inca ud sau inainte de a aplica samponul, ori poti aplica ulei de cocos. [2]

Acest articol are caracter pur informativ. In cazul in care te confrunti cu o cadere brusca a parului sau daca observi schimbari ingrijoratoare la nivelul acestuia sau al scalpului, mergi la un consult de specialitate. Un dermatolog va putea stabili diagnosticul si tratamentul, in baza examinarii fizice si a unor investigatii, in functie de particularitatile sanatatii tale.

Vezi produse recomandate.