Paracetamol 500 mg, 20 comprimate, Zentiva

Paracetamol 500 mg, 20 comprimate, Zentiva - HTTPS://WWW.FARMACIILEDAV.RO/MEDICATIE-PE-AFECTIUNI/RACEALA-SI-GRIPA/RACEALA-GRIPA - ZENTIVA
ZENTIVA
P459821794
Ce este Paracetamol Zentiva şi pentru ce se utilizează Paracetamol Zentiva face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice (ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră). Paracetamol Zentiva
Acesta este un medicament OTC care se elibereaza FARA prescriptie medicala. Pentru procesarea comenzii dvs pentru medicamente OTC este necesar sa completati Chestionarul si sa aveti varsta minima de 18 ani.
Plata doar cu card
Achizitionarea acestui produs se face doar cu plata prin card.
Se incarca ofertele...

Descriere Paracetamol 500 mg, 20 comprimate, Zentiva

Ce este Paracetamol Zentiva şi pentru ce se utilizează

Paracetamol Zentiva face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice (ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră). 

Paracetamol Zentiva este indicat :
- în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări (dureri de cap, dureri în gât, dureri de dinţi, dureri asociate răcelii şi gripei, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor sau în caz de menstruaţie dureroasă)

- tratamentul simptomatic al febrei.

Acest medicament este un medicament destinat adulţilor, adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani şi copiilor cu vârsta peste 6 ani. 

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Paracetamol Zentiva

Nu luaţi Paracetamol Zentiva

− dacă sunteţi alergic la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). 
− dacă aveţi probleme cu ficatul precum insuficienţă hepatocelulară sau boală hepatică activă.
− dacă suferiţi de anemie hemolitică severă.
− dacă aveţi probleme grave cu rinichii precum insuficienţă renală severă.
− dacă aţi fost diagnosticat cu deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenază.
− la copii cu vârsta sub 6 ani (din cauza formei farmaceutice neadecvate).

Atenţionări şi precauţii

Înainte să luaţi Paracetamol Zentiva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

− dacă aveţi probleme cu rinichii, deoarece medicamentul se va administra cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară şi moderată, fără a fi necesară reducerea dozei; 
− dacă sunteţi sensibil la acidul acetilsalicilic şi/sau la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
− dacă consumaţi frecvent băuturi alcoolice, deoarece alcoolismul cronic poate creşte toxicitatea hepatică a paracetamolului; 
− dacă aveţi leziuni hepatice preexistente este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentului de lungă durată şi cu doze mari.

Poate apărea toxicitate la nivelul ficatului, deoarece paracetamolul poate afecta celulele ficatului chiar şi la dozele recomandate, după o durată scurtă a tratamentului şi la persoanele fără o afectare pre-existentă a ficatului.

La utilizarea de Paracetamol Zentiva, au fost raportate reacţii adverse cutanate care pun în pericol viaţa, ca sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică.

Dacă apar simptome sau semne de sindrom Stevens-Johnson şi de necroliză epidermică toxică (de exemplu erupție cutanată progresivă, de multe ori cu vezicule cu puroi sau leziuni ale mucoasei), trebuie să opriţi imediat tratamentul cu Paracetamol Zentiva şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Paracetamol Zentiva se poate administra numai la adolescenţi cu vârsta peste 12 ani şi copii cu vârsta peste 6 ani.

Nu administraţi acest medicament copilului dumneavoastră fără recomandarea medicului, în cazul în care copilul suferă de o boală a ficatului şi/sau ia orice alt medicament care conţine paracetamol.

Paracetamol Zentiva împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Nu se va asocia cu alte medicamente care conţin paracetamol.

În mod deosebit, este necesară prudenţă în cazul în care urmaţi tratament concomitent cu oricare dintre medicamentele mai jos menţionate:

− medicamente care pot fi toxice pentru ficat sau care induc enzimele hepatice, de exemplu anumite hipnotice (cum este glutetimidă) şi medicamente antiepileptice (cum sunt fenobarbital, fenitoină, carbamazepină, topiramat), rifampicină (utilizată în tratamentul tuberculozei) şi alcool etilic;
− medicamente care conduc la încetinirea evacuării gastrice, de exemplu propantelină;
− colestiramină (răşină fixatoare de acizi biliari utilizată pentru a trata valorile mari ale colesterolului din sânge);
− metoclopramidă şi domperidonă (utilizate în ameliorarea simptomelor de greaţă şi vărsături);
− medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (în principal acid acetilsalicilic). Diflunisanul creşte concentraţia paracetamolului în sânge şi astfel îi creşte riscul de toxicitate asupra ficatului.
− contraceptive orale;
− zidovudină (utilizată în tratamentul infecţiilor cu HIV);
− probenecid (utilizat în tratamentul gutei);
− warfarină sau derivaţi cumarinici (medicamente numite anticoagulante, utilizate pentru subţierea
sângelui);
− lamotrigină (utilizată în tratamentul epilepsiei);
− interferon (utilizat în tratamentul anumitor infecţii cu viruşi);
− flucloxacilină (un antibiotic);
− cloramfenicol (un antibiotic).

Dacă urmează să faceţi anumite investigaţii de laborator, spuneţi medicului că luaţi paracetamol.

Paracetamol Zentiva împreună cu alimente, băuturi şi alcool.

Se va evita consumul de băuturi alcoolice în cursul tratamentului.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Paracetamol Zentiva poate fi utilizat în timpul sarcinii. Trebuie să utilizaţi cea mai mică doză care vă reduce durerea şi/sau febra şi să o utilizaţi pentru o perioadă de timp cât mai scurtă.

Contactaţi-vă medicul în cazul în care durerea şi/sau febra nu se diminuează sau dacă este necesar să luaţi medicamentul mai des.

Paracetamol Zentiva poate fi utilizat în timpul alăptării, în dozele terapeutice şi pentru o scurtă perioadă de timp, la recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Paracetamolul nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Paracetamol Zentiva conţine propilhidroxibenzoat şi etilhidroxibenzoat

Medicamentul conţine propilhidroxibenzoat (E216) şi etilhidroxibenzoat (E214), care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să luaţi Paracetamol Zentiva

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatele Paracetamol Zentiva se administrează pe cale orală, cu o cantitate suficientă de lichid (aproximativ 200 ml la adult), cu respectarea intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice.

Dozele uzuale sunt:

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:
Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate) la intervale de 4 ore,
administrată la nevoie.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate) pe zi.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu de 15 mg/kg, administrată la 6 ore sau de 10 mg/kg, administrată la 4 ore.
Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Copii cu vârsta sub 6 ani:

Se va administra paracetamol într-o concentraţie şi formă farmaceutică adecvată vârstei.

Grupe speciale de pacienţi:

Dacă aveţi probleme cu rinichii uşoare sau moderate, este necesară precauţie la administrarea acestui medicament.

Mergeţi la medic, deoarece este necesară reevaluarea tratamentului dumneavoastră, dacă:

− durerea tratată, îndeosebi cea articulară, persistă mai mult 5 zile;
− febra persistă mai mult de 3 zile şi simptomatologia se agravează;
− faringita severă persistă mai mult de 2 zile şi este însoţită sau urmată de febră, cefalee, erupţie cutanată tranzitorie, greaţă sau vărsături.

Dacă luaţi mai mult Paracetamol Zentiva decât trebuie 

Dacă aţi luat mai mult Paracetamol Zentiva decât doza recomandată, adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Este important să vă adresaţi medicului, chiar dacă vă simţiţi bine. Dacă o persoană a luat prea mult paracetamol, există riscul de afectare hepatică gravă întârziată.

Simptomele precoce ale supradozajului cu paracetamol sunt, greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, paloare şi dureri abdominale.

Ulterior, pot apărea semne de distrugere a celulelor ficatului, afectarea funcţiei ficatului, sângerări la nivelul stomacului sau intestinului, creşterea acidităţii în sânge, afectarea creierului, comă şi deces.

De asemenea, pot apărea probleme cu rinichii (insuficienţă renală acută), inflamaţia pancreasului (pancreatită) şi scăderea numărului tuturor celulelor sanguine (pancitopenie).

Dacă uitaţi să luaţi Paracetamol Zentiva

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
− reacţie alergică de tipul angioedemului (manifestat prin umflarea feţei, a buzelor, a gurii, a limbii sau a gâtului), senzaţie de lipsă de aer (dispnee), spasm bronşic (dificultate la respiraţie),
transpiraţii, greaţă, scăderea tensiunii arteriale până la stare de şoc;
− 5 -10% dintre pacienţi care au astm bronşic indus de acid acetilsalicilic pot prezenta aceleaşi manifestări şi în cazul administrării de paracetamol;
− inflamaţia ficatului (hepatită);
− afectare hepatică (icter conjunctival sau tegumentar);
− creştere a concentraţiei de creatinină în sânge (în special secundar sindromului hepato-renal);
− insuficienţă renală;
− colică renală (durere lombară puternică, ca urmare a afectării rinichilor).

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
− scădere a numărului de trombocite (trombocitopenie, manifestată prin sângerări, apariţia de hematoame, scaune negre şi moi, prezenţa de sânge în urină şi fecale) sau de globule albe
(neutropenie, leucopenie) sau a tuturor tipurilor de celule din sânge (pancitopenie);
− înroşire a pielii, urticarie, erupţie pe piele (dermatită), reacţii alergice precum erupţie trecătoare pe piele, senzaţie de amorţeală cu pierderea sensibilităţii (parestezii) şi mâncărime pe piele;
− erupţii care afectează grav pielea, cu distrugere de ţesut (necroliză epidermică toxică), cu apariţie de vezicule pe piele sau ulceraţii la nivelul gurii (sindrom Stevens-Johnson), cu vezicule
de puroi (pustuloză exantematoasă acută generalizată).
Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile) 
− scăderea pronunţată a numărului de globule albe din sânge (agranulocitoză), care se manifestă prin faringită şi febră;
− scăderea numărului de celule roşii din sânge prin distrugere excesivă (anemie hemolitică) la pacienţii cu deficit preexistent de glucozo-6 fosfatdehidrogenază;
− reacţii alergice severe (şoc anafilactic, angioedem);
− sindrom Kounis (sindroame coronariene acute asociate cu reacţii alergice grave);
− dificultăţi la respiraţie (bronhospasm);
− afectarea gravă a celulelor ficatului, care poate conduce la insuficienţă hepatică acută;
− insuficienţă renală cronică în cazul tratamentului în doze mari şi prelungit (nefropatie
caracteristică analgezicelor);
− erupţie pe piele care apare în acelaşi loc la fiecare administrare a medicamentului (erupţie
medicamentoasă fixă).

Dacă apar cazuri rare de reacţii de hipersensibilitate sub formă de şoc anafilactic, edem Quincke, eritem, urticarie şi erupţie cutanată tranzitorie, trebuie întreruptă definitiv administrarea acestui medicament.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.Cum se păstrează Paracetamol Zentiva

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Paracetamol Zentiva

− Substanţa activă este paracetamolul. Fiecare comprimat conţine paracetamol 500 mg, sub formă de paracetamol DC 555,55 mg.
− Celelalte componente sunt: povidonă K 30, amidon de porumb, amidon de porumb pregelatinizat, amidonglicolat de sodiu, acid stearic, propilhidroxibenzoat (E216), etilhidroxibenzoat (E214).

Paracetamol Zentiva este disponibil în cutie cu un blister sau cu 2 blistere din PVC/Al care conţin 10 comprimate.


Data ultimei actualizari: 2023-08-25 11:30:29
Atentie
Imaginile sunt doar cu titlu informativ si pot exista diferente intre acestea si produs. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.