Ce creme cu protectie solara sa folosim

In orice sezon, dar mai ales vara, o crema de fata cu SPF 50+ ar trebui sa fie nelipsita din rutina ta de ingrijire, alaturi de una cu rezistenta indelungata pentru corp.

Folosite zilnic, cremele cu un factor inalt de protectie solara reduc considerabil riscul aparitiei melanomului cutanat, previn arsurile solare, dar si imbatranirea prematura a pielii.

SPF-ul este singura metoda reala de preventie a fotoimbatranirii, asa cum retinolul, componenta cheie in cele mai bune creme antirid, este singurul ingredient recunoscut pentru corectia efectelor imbatranirii

Criteriile de care ar trebui sa tii cont pentru a gasi cea mai buna crema de protectie solara:

  1. Rezistenta la apa

    Ocrema de protectie solara rezistenta la apa. Desi nu toate sunt rezistente la apa, acestea rezista mai bine pe piele, chiar si in zilele foarte calde de vara. De obicei efectul dureaza intre 40 si 80 de minute, asadar verifica eticheta, ca sa stii cand e momentul sa reaplici lotiunea.
  2. Spectru UVA si UVB

    Alege o crema de protectie solara cu spectru larg de protectie UVA si UVB, care nu este prezent in toate produsele de acest gen.
    Razele UVA patrund mai adanc in piele si sunt responsabile de imbatranirea prematura a acesteia, pe cand razele UVB afecteaza suprafata pielii si provoaca temutele arsuri solare.

  3. SPF in dependenta cu pielea ta

    Fara protectie pielea incepe sa ti se inroseasca dupa 10 minute, o crema cu SPF 15 iti va permite sa te bucuri de soare de 15 ori mai mult decat in mod normal, asadar 150 de minute. Apoi, un SPF de 30 iti va oferi 300 de minute de liniste, iar unul de 50 va avea un efect de pana la 500 de minute.
    In principiu, recomandarea dermatologilor este:
    - Daca ai un ton al pielii deschis la culoare, care se inroseste aproape imediat dupa expunerea la soare, produsele cu SPF 50+ iti vor fi potrivite.
    - Pentru un ton mediu sau masliniu, care se bronzeaza cu usurinta fara a se inrosi, lotiunile cu SPF 30 sunt potrivite, insa cele cu SPF 50 sau SPF 50+ raman de baza in concediile la plaja.
    - Daca ai un ton al pielii inchis la culoare, atunci in mod obisnuit, un SPF 15 te va proteja de efectele nocive ale soarelui, insa pentru zilele petrecute in aer liber, in plin soare, produsele cu SPF 30 iti vor fi potrivite.
  4. Ingrediente active (chimice si minerale)

    - Ingredientele chimice: avobenzona și benzofenona, intra in stratul superficial al pielii – epiderma – si absorb razele ultraviolete, pentru ca acestea sa nu patrunda in straturile profunde ale pielii.
    - Ingredientele minerale: dioxidul de titan si oxidul de zinc, raman pe suprafata pielii si ofera un scut de protectie fizic. Acestea nu absorb razele UV, ci le deviaza.
  5. Consistenta produsului

    - Geluri care intra imediat in piele, potrivite mai ales persoanelor cu ten gras, dar si celor care nu suporta senzatia unei creme lipicioase, care sa se aseze asemenea unei masti;
    - Lotiuni usoare, pentru hidratarea lejera a tenului gras sau mixt, chiar si la temperaturi caniculare;
    - Creme hidratante, potrivite pentru un ten normal sau mixt, ba chiar si pentru tenul uscat, care are nevoie de mai putina nutritie pe timpul verii;
    - Unguente hranitoare pentru tenul foarte uscat sau pentru tenul normal, pe parcursul iernilor cu putine grade in termometru;
    - Uleiuri, pentru corp;
    - Spray-uri care se aplica cu cea mai mare usurinta pe fata, corp sau podoaba capilara;
    - Pudre compacte sau libere, de asemenea perfecte pentru un refresh rapid al SPF-ului, dar si pentru persoanele cu ten gras, dat fiind efectul matifiant al acestora.

Vezi creme, lotiuni si spray-uri pentru protectie solara adultiprotectie solara copii si protectie solara dupa plaja.

Cele mai bune produse cu protectie solara si creme reparatoare dupa plaja: